We geven je 9 tips voor het starten van je eigen uitzendbureau
Wil je jouw eigen uitzendbureau starten en ben je klaar voor een uitdagende en spannende onderneming? Fantastisch! Maar voordat je begint, is het goed om te weten wat je te wachten staat. Een uitzendbureau heb je namelijk redelijk eenvoudig opgericht, maar alles wat er na komt, vergt veel tijd, energie en inzet. Er komen namelijk veel administratieve, financiële en juridische zaken bij kijken die je niet altijd even gemakkelijk zelf kunt of wilt regelen. Maar waar moet je precies aan denken wanneer je een uitzendbureau gaat beginnen? Wij geven je 9 tips!
1. Bedenk een bedrijfsnaam en bouw een sterke website
Elk bedrijf heeft natuurlijk een naam nodig. Naast dat het nodig is, kan een goede bedrijfsnaam ook helpen bij het aantrekken van potentiële klanten. Als je ervoor zorgt dat de naam van je uitzendbureau uniek en gemakkelijk te onthouden is, blijft dit makkelijker hangen bij potentiële klanten. Het is daarbij ook belangrijk om een professionele website te hebben waarop klanten informatie over je bedrijf kunnen vinden en waarop kandidaten zich kunnen registreren. Zorg dat je een goede en positieve indruk maakt zodat de eerste indruk van bezoekers goed is. Deze maak je namelijk geen tweede keer.
2. Bepaal je specialiteit
Recruitment en uitzendwerk komt voor in elke branche. Elk bedrijf zoekt namelijk weleens naar personeel. Overweeg daarom om je te specialiseren in een bepaalde branche of type werk. Door je te specialiseren kun je je beter richten op je doelgroep en jezelf onderscheiden van andere uitzendbureaus. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je richt op de technische industrie of dat je je alleen richt op tijdelijke banen. Wanneer jij je specialiseert in deze branche, kun je beter en doelgerichter groeien.
3. Stel een bedrijfsplan op
Een goed bedrijfsplan is essentieel om je eigen bedrijf op te starten, dit geldt ook voor je uitzendbureau. Het helpt je om je doelen en strategieën te bepalen, evenals de financiële prognoses voor je bedrijf. Zorg ervoor dat je plan gedetailleerd en realistisch is, zodat je een goed beeld hebt van wat er nodig is om je uitzendbureau op te bouwen en te laten groeien.
4. Zorg voor de juiste vergunningen
Voordat je je uitzendbureau kunt starten, is het belangrijk dat je lid bent van een brancheorganisatie zoals ABU of NBBU. Dit vinden opdrachtgevers zeer belangrijk.
Om te beginnen moet je in Nederland beschikken over een KvK-nummer en een btw-nummer. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een SNA-keurmerk en/of NEN 4400-1 certificaat, afhankelijk van welke sector je actief bent. Ook moet je als uitzendbureau voldoen aan de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Hierbij moet je een g-rekening openen bij de Belastingdienst, waarop jouw opdrachtgever een deel van de factuur van de uitzendkracht stort. Deze rekening is bedoeld om de afdracht van belasting en sociale premies te garanderen.
5. Vind kandidaten en klanten
Het vinden van kandidaten is een van de belangrijkste onderdelen van een uitzendbureau. Het is belangrijk om betrouwbare, bekwame en gekwalificeerde kandidaten te vinden die bij je klanten passen. Er zijn verschillende manieren om kandidaten te vinden, zoals via sociale media, online vacaturebanken en via je eigen website. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert over de kwalificaties die je zoekt en welke voordelen je aanbiedt.
Naast het vinden van kandidaten is het net zo belangrijk om klanten te vinden. Het kan helpen om een netwerk op te bouwen en jezelf te promoten bij potentiële klanten. Onze ervaring is dat je het beste kan starten binnen je eigen netwerk, maar koude acquisitie werkt ook nog steeds goed. We zitten in een krappe arbeidsmarkt en als jij een goede kandidaat beschikbaar hebt kun je deze vrijblijvend aanbieden bij potentiële nieuwe klanten.Zorg ervoor dat je jezelf duidelijk kunt presenteren en dat je klanten overtuigt van de waarde die je kunt bieden.
6. Overweeg om samen te werken met een backoffice partij
Het runnen van een uitzendbureau omvat niet alleen het vinden van kandidaten en klanten, maar ook veel administratieve, financiële en juridische taken. Veel startende ondernemers kiezen er daarom voor samen te werken met een backoffice partij, zoals HelloFlex People. Door deze samenwerking kun je je focussen op je core business, het vinden van geschikte kandidaten en het vinden van nieuwe klanten, terwijl HelloFlex People je ontzorgt in de administratieve en financiële taken.
Daarnaast heb je als starter ook veel financiering nodig. Een backoffice partij zorgt voor de voorfinanciering – dan heb je geen eigen vermogen of een lening nodig. Ook kan een backoffice partij ervoor zorgen dat je geen debiteurenrisico’s loopt.
7. Zorg voor een correcte verloning van je uitzendkrachten
Een correcte verloning van je uitzendkrachten is niet alleen belangrijk voor hen, maar ook voor het imago van je uitzendbureau. Zorg er daarom voor dat je de verloning van je uitzendkrachten op een efficiënte manier regelt. Je kunt ervoor kiezen om de verloning zelf te doen of uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.
8. Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving
Als uitzendbureau moet je voldoen aan specifieke wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidscommunicatie en veiligheid op de werkplek. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van deze wet- en regelgeving. Dit kan betekenen dat je regelmatig trainingen en cursussen volgt om je kennis up-to-date te houden.
9. Kies het juiste softwarepakket
Een goed softwarepakket is essentieel voor het runnen van een uitzendbureau. Er zijn verschillende softwarepakketten beschikbaar die specifiek zijn ontwikkeld voor uitzendbureaus, zoals de backoffice software van HelloFlex. Deze software kan je helpen bij het automatiseren en beheren van cruciale processen in je administratie en helpt je om meer tijd over te houden voor je commerciële werkzaamheden.
We hopen je zo wat handvatten te hebben gegeven om aan de slag te gaan met je eigen uitzendbureau.