Uitzendovereenkomsten maken
met het fasensysteem
Altijd de juiste uitzendovereenkomst maken volgens het fasensysteem in de uitzendbranche

Om je uitzendovereenkomsten aan te laten sluiten op de twee cao’s voor de uitzendbranche (ABU en NBBU), is het belangrijk om te weten hoe het fasensysteem werkt.

In deze whitepaper over het fasensysteem lees je:

 • Welke uitzendovereenkomsten je aan kunt bieden
 • Hoe je rekening houdt met ziekte en opzegging
 • Model uitzendovereenkomst die je aan kunt passen aan jouw situatie

Kostprijs berekenen

Het fasensysteem in het kort

Met het fasensysteem wordt in de uitzendbranche, het rechtpositiesysteem uit de cao voor uitzendkrachten bedoeld. Sinds 1 juli 2015 de nieuwe Wet werk en zekerheid is ingevoerd, kent zowel de cao van de NBBU als de cao van de ABU een gelijke fasetelling. Op dit moment wordt de ABU het meest gebruikt, omdat hun cao algemeen verbindend is verklaard.

Het fasensysteem is als volgt ingedeeld:

 • Fase A voor ABU of fase 1 en 2 voor NBBU
 • Fase B voor ABU of fase 3 voor NBBU
 • Fase C voor ABU of fase 4 voor NBBU

Het fasensysteem in het kort

Met het fasensysteem wordt in de uitzendbranche, het rechtpositiesysteem uit de cao voor uitzendkrachten bedoeld. Sinds 1 juli 2015 de nieuwe Wet werk en zekerheid is ingevoerd, kent zowel de cao van de NBBU als de cao van de ABU een gelijke fasetelling. Op dit moment wordt de ABU het meest gebruikt, omdat hun cao algemeen verbindend is verklaard.

Dit systeem is als volgt ingedeeld:

 • Fase A voor ABU of fase 1 en 2 voor NBBU
 • Fase B voor ABU of fase 3 voor NBBU
 • Fase C voor ABU of fase 4 voor NBBU

Fase A voor Fasensysteem ABU of fase 1 en 2 voor Fasensysteem NBBU

Als uitzendkracht ben je werkzaam in fase A zolang u nog geen 78 weken hebt gewerkt voor een uitzendbureau. Wanneer minimaal 26 weken niet werkzaam bent geweest voor het uitzendbureau begint de telling van de 78 weken opnieuw. In fase 1 heeft de uitzendkracht alleen recht op loon over de gewerkte uren en als u ziek wordt, eindigt de overeenkomst.

Bij de NBBU gelden dezelfde regels, alleen fase 1 duurt 26 weken en fase 2 duurt 52 weken.

Fase B voor Fasensysteem ABU of fase 3 voor Fasensysteem NBBU

Een uitzendkracht die 78 weken heeft gewerkt, stroomt in fase B (of 3) in. In fase B en fase 3 kunnen tevens 6 tijdelijke contracten worden gesloten, gedurende maximaal 4 jaar. In deze fase spreek je over contracten voor bepaalde tijd, dit is te vergelijken met het reguliere arbeidsrecht. Als uitzendkracht heb je ook recht op loondoorbetaling gedurende de looptijd van de uitzendovereenkomst.

Wanneer je 26 weken of meer niet hebt gewerkt voor het uitzendbureau, zul je teruggaan naar de eerdere fase.

Fase C voor Fasensysteem ABU of fase 4 voor Fasensysteem NBBU

Een uitzendkracht wat meer dan 4 jaar heeft gewerkt of waarvan het 6e contract verlopen is, stroomt in fase C (of 4) in. Dit is simpelweg een contract voor onbepaalde tijd. De uitzendkracht heeft te maken met een opzegtermijn en uitzendbureaus kunnen overeenkomsten alleen beëindigen met behulp van het UWV Werkbedrijf of de Kantonrechter. Dit is voor NBBU hetzelfde als voor ABU.

In beide cao’s ontstaat dus na maximaal 5,5 jaar recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Download de whitepaper fasensysteemWe behandelen onder andere de volgende vragen:

 • Hoe werken uitzendovereenkomsten binnen het fasensysteem?
 • Waar moet ik rekening mee houden bij doorbetalen van loon bij ziekte?
 • Waar moet ik rekening mee houden bij beëindiging?
Whitepaper Mockup

Hoe wij je kunnen helpen
te werken met het fasensysteem

De wet- en regelgeving  verandert snel, en dat kan gevolgen hebben voor het maken van uitzendovereenkomsten met het fasensysteem. HelloFlex People volgt al deze wijzigingen voor jou op de voet en begeleidt je graag bij de opbouw van je verschillende flexibele contracten met het fasensysteem.

Richt je op je commerciële groei, wij doen de administratie
HelloFlex People biedt je de middelen om je op jouw commerciële groei te richten, door jou te ontzorgen van je dagelijkse administratieve rompslomp. Op deze manier houd je ook meer tijd over om de HR-vragen van je klanten op te lossen.

Juridisch werkgeverschap uitbesteed
HelloFlex People neemt het juridisch werkgeverschap uit handen. We zijn lid van zowel ABU als NBBU waardoor de uitzendovereenkomst en detacheringsovereenkomst tussen jou en de flexmedewerker altijd voldoet aan de wet- en regelgeving van de geldende cao.

Up-to-date uitzendsoftware
Daarnaast zorgen we ervoor dat alle meest recente wijzigingen in de wet zijn doorgevoerd in de software die wij gebruiken. Die kennis delen we uiteraard graag met je.e HR-vragen van je klanten op te lossen.

Bereken direct je kostprijs

Benieuwd wat je kostprijs is bij HelloFlex People? Wij hanteren een all-in tarief zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Bereken hier direct je kostprijs voor de ABU of NBBU. Download daarna de complete tariefwijzer om al onze backoffice services in detail te bekijken.

Demos

Color Skin

Header Style

Nav Mode

Layout

Wide
Boxed